Pace!
 
AcasaFAQCautareMembriInregistrareConectare
__Nu sta in poartă, intră!__
Dum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator

VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.

Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.

Comentarii: 258
Ultimele subiecte
» Limba română
Mier 18 Iul 2018, 22:28 Scris de Ion

» MAXIME, CUGETĂRI...
Dum 15 Iul 2018, 04:42 Scris de Ciprian

» Vorbe de duh spuse de un cinic
Sam 14 Iul 2018, 16:06 Scris de dolion

» CUVINTE DE FOLOS (III)
Sam 14 Iul 2018, 15:54 Scris de dolion

» BANCURI
Joi 12 Iul 2018, 18:29 Scris de Ion

» CAMERA DE WHISKY
Sam 07 Iul 2018, 18:08 Scris de Anahoret

» Invatamant
Vin 06 Iul 2018, 02:20 Scris de Ion

» Chestii funny
Mar 03 Iul 2018, 11:11 Scris de zaraza26

» Casuta din padure
Lun 02 Iul 2018, 14:27 Scris de zaraza26

» Politica se face cu... caricaturi
Dum 10 Iun 2018, 14:44 Scris de Anahoret

» ANUNTURI
Sam 09 Iun 2018, 21:18 Scris de Anahoret

» Educatia în familie
Vin 08 Iun 2018, 14:01 Scris de zaraza26

» Una... Alta... în politică
Mar 05 Iun 2018, 17:59 Scris de Ion

» Klaus Johannis - Presedintele ales
Mar 05 Iun 2018, 07:32 Scris de dolion

» ASTAZI E ZIUA TA...
Lun 04 Iun 2018, 12:13 Scris de zaraza26

» Urari de sarbatori
Vin 13 Apr 2018, 15:52 Scris de ostrovna

» ENGLISH
Mier 28 Mar 2018, 20:52 Scris de Ion

» Eternul feminin
Lun 26 Mar 2018, 13:48 Scris de zaraza26

Cuvinte-cheie
romana mediu maxime comment-143 drumetie Limba 1 Când padure brasov Patapievici reclame problema internet 1918 istorie 23 Popasul curiozitati Vremea taieri politica sibiu muzica_traditionala Literatura google
Iulie 2018
LunMarMierJoiVinSamDum
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
CalendarCalendar
Top postatori
Emil Condor
 
dolion
 
abbilbal
 
ostrovna
 
zaraza26
 
Anahoret
 
aurora
 
Cristina
 
Ion
 
zuum
 
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 

 


Rechercher Cautare avansata

Distribuiți | 
 

 Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun

In jos 
Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Urmatorul
AutorMesaj
Cristina

avatar

Numarul mesajelor : 5897
Localizare : acolo unde ma regasesc
Data de inscriere : 31/03/2009

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Vin 17 Dec 2010, 12:48

@dolion a scris:
Am in gradina 5 brazi
Sa-ti traiasca, Dolion smile ! Si mult, si bine Very Happy !
@dolion a scris:
luati de cand erau mici din pepiniera. Pana acum doi ani, pe cel din fata casei, il impodobeam de Craciun, acum a crescut atat de mare incat nu mai pot. Toti sunt mari, nu stiu ce voi face cu ei! Bine ca nu afecteaza firele ce vin de la stalpi.
Noi i-am impodobit pina unde am putut ajunge Very Happy...Iar la cel mai inalt dintre ei i-am pus doar o funda mare, rosie smile ...

_____________________
Buna dimineata/ziua/seara/noaptea smile !
Dar ca sa fie buna, te rog: "Nu crede nimic, indiferent unde ai citit sau cine a spus un anumit lucru, chiar daca l-am spus chiar eu, nu crede nimic decat atunci cand el se potriveste judecatii tale si bunului tau simt." - Buddha
Sus In jos
zaraza26

avatar

Numarul mesajelor : 8490
Varsta : 53
Localizare : Nasaud
Data de inscriere : 02/10/2008

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Vin 17 Dec 2010, 13:32

Poate aveti si experienta cu brazi tinuti intai in casa? La florarie mi-au dat niste instructiuni si acolo scrie ca se pot tine 10 zile la temperatura camerei. Noi o sa-i tinem la 9-10 grade insa. Cineva de la care aveam mai multe pretentii, fiind inginer horticultor ne-a spus din propria experienta cu un singur brad, ca daca ii tii la temperatura camerei doua saptamani, dau muguri si cand ii scoti afara, i-ai pierdut. La florarie normal ca sustin ca se pot pune in gradina in conditiile de mai sus. Chiar o vecina are doi brazi din florarie, ea fiind patroana florariei. Presupun ca i-a tinut si la temperatura camerei, ca n-am cum sa stiu ce a facut acum mai multi ani... scratch Unul din ei a ramas cam mic, ca il are din Baia Mare, unde are si acolo florarie, si a zis ca ramasese nevandut si l-a rasadit dupa ce a trecut sezonul de vanzari.
Sus In jos
http://www.zarazaitsme.blogspot.com/
dolion

avatar

Numarul mesajelor : 22152
Varsta : 66
Data de inscriere : 31/05/2009

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Vin 17 Dec 2010, 14:08

Bradul din casă, stropit zilnic cu apă
În rețele de retail precum Carrefour, Bricostore și Auchan vor putea fi găsiți, începând din acest weekend, brazi la ghiveci, originari din Munții Caucaz, și molizi albaștri, de origine nordamericană, importați de Silva Group. Brazii costă între 120 și 170 de lei, în vreme ce prețul unui molid începe de la 90 de lei. Potrivit reprezentantului Silva Group, Ovidiu Neacșu, copacii au etichete care indică, prin culori, categoria de calitate. Etichetele conțin și explicații despre condițiile în care trebuie ținuți brazii, având în vedere că șocul termic provocat de aducerea lor în casă îi omoară în 70% din cazuri. Bradul are nevoie de aclimatizare înainte de a fi băgat în locuință, iar încăperea în care stă trebuie să fie aerisită frecvent. Stropirea zilnică cu apă îi prelungește viața. După Sărbători, e nevoie de o nouă aclimatizare cu temperaturile de afară: copacul trebuie ținut pe balcon până în martie-aprilie, apoi poate fi plantat.(www.evz.ro)

_____________________
Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Sus In jos
VOTAN

avatar

Numarul mesajelor : 630
Localizare : brasov
Data de inscriere : 25/11/2010

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Vin 17 Dec 2010, 18:58

Eu am un bradut cam de un metru saptezeci in fata ceardacului si il impodobesc pe acela.E al patrulea an ca il impodobesc.L-am adus di padure acu 7 ani,era cat o palma!

_____________________
CE NU TE OMOARA TE INTARESTE !! old
Sus In jos
Cristina

avatar

Numarul mesajelor : 5897
Localizare : acolo unde ma regasesc
Data de inscriere : 31/03/2009

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Vin 17 Dec 2010, 21:12

@VOTAN a scris:
Eu am un bradut cam de un metru saptezeci in fata ceardacului si il impodobesc pe acela.E al patrulea an ca il impodobesc.L-am adus di padure acu 7 ani,era cat o palma!
aplauze hug

_____________________
Buna dimineata/ziua/seara/noaptea smile !
Dar ca sa fie buna, te rog: "Nu crede nimic, indiferent unde ai citit sau cine a spus un anumit lucru, chiar daca l-am spus chiar eu, nu crede nimic decat atunci cand el se potriveste judecatii tale si bunului tau simt." - Buddha
Sus In jos
dolion

avatar

Numarul mesajelor : 22152
Varsta : 66
Data de inscriere : 31/05/2009

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Dum 19 Dec 2010, 16:28

Cand vine vorba despre sarbatoarea Craciunului, obiceiurile difera de la o tara la alta. Libertatea va prezinta cateva din traditiile existente de Craciun in lume.

Suedia: In dimineata Craciunului, membrii familiei iau micul dejun doar la lumina unei lumanari.

Franta: In unele zone ale tarii, oamenii ard un butuc in gospodarie, conform traditiei, gestul semnificand bunastare in viitor.

Islanda: Aici nu vine doar un Mos Craciun, ci 13. Acestia coboara din munti unul cate unul, incepand cu data de 11 decembrie si aduc celor cuminti dulciuri, mandarine si lozuri in plic, iar celor rai, cate un cartof.

Elvetia: O traditie a elvetienilor este "Parada ridichilor luminate". Copiii scobesc cate o ridiche, pe care ulterior o impodobesc cu diferite forme de sezon (braduti, stelute).

Italia: Copiii primesc cadourile intr-un borcan numit urna destinului, insa nu de la Mos Craciun, ci de la Befana, o vrajitoare care vine calare pe o matura. Totul se intampla in ziua de Boboteaza.

Cuba: Masa traditionala inseamna pentru cubanezi friptura de porc si fasole neagra cu orez si cu plante traditionale (Yuca), sub forma de piure.

In Grecia, copiii canta in seara de Ajun colinde (kalanda), in schimbul dulciurilor si al fructelor uscate, pe care le primesc de la credinciosi.

Ucraina: Traditionala aici este masa cu 12 feluri de mancare, din seara de Ajun. Membrii familiei nu vor incepe insa sa guste bucatele pana la aparitia primelor stele pe cer.

Cehia si Slovacia: Un obicei in aceste tari este prezicerea viitorului, care presupune taierea in curmezis a unui mar. Daca apare o stea, va fi un an bun, iar daca este o cruce, anul va fi rau.

Mexic: Copiii mexicani au propria traditie de Craciun, numita Pinata. Ei se strang in casa unuia dintre ei, pun monezi si bomboane intr-un saculet si il agata apoi de tavan. Cel care reuseste sa doboare saculetul este castigatorul a tot ceea ce se afla in interiorul acestuia.

Anglia: In fiecare casa este prezent vascul, considerat din cele mai vechi timpuri ca avand puteri magice si care alunga spiritele rele si aduce noroc. De la masa traditionala este nelipsita budinca, facuta din nuci, zahar si faina. Copiii isi agata de pat un saculet in care Mos Craciun le va lasa cadourile.

Germania: In aproape fiecare casa exista in preajma Sarbatorilor de iarna Adventskrantz, un suport metalic cu patru lumanari. "Advent" inseamna "vine", iar acest suport simbolizeaza cele patru saptamani de dinaintea Craciunului. In fiecare duminica din aceste patru saptamani este aprinsa cate o lumanare.

Ungaria: Cei mici pleaca de acasa in seara de Ajun, mergand in vizita la rude, iar in acest timp se spune ca Iisus le aduce bradutul impodobit cu globuri, lumanari si dulciuri. In ziua de Craciun, dupa masa traditionala, copiii au voie sa manance dulciurile agatate in brad.

Sursa: Libertatea - (Redactia Libertatea)

_____________________
Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Sus In jos
dolion

avatar

Numarul mesajelor : 22152
Varsta : 66
Data de inscriere : 31/05/2009

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Dum 19 Dec 2010, 16:34

Cu un trafic calculat la 10.000 de persoane in fiecare zi, Targul de Craciun din Piata Mare a orasului Sibiu a devenit principalul punct de atractie pentru copiii din oras. Jocurile mecanice, bradul cu scena nasterii lui Hristos sau patinoarul au devenit o adevarata afacere alaturi de zecile de casute in care se vand produse de sezon.

Programul fiecarei seri a fost actualizat, de la ora 19.00, pe mica scena amenajata urcand diferite coruri. Invitatii vin din toate zonele tarii: incepand din Maramures si chiar si din Basarabia.

Vineri, 24 decembrie, la ora 17.00, e asteptat sa coboare dintr- o caleasca chiar Mos Craciun.

_____________________
Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Sus In jos
dolion

avatar

Numarul mesajelor : 22152
Varsta : 66
Data de inscriere : 31/05/2009

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Dum 19 Dec 2010, 16:35

Maine, romanii vor sarbatori Ignatul, ziua randuita pentru sacrificarea porcilor inainte de Craciun. Desi legea prevede ca trebuie verificata carnea inainte de consum, cei care o incalca nu ajung sa plateasca amenzi.
Normele europene presupun ca animalele sa fie anesteziate (asomate) inainte de a fi sacrificate. Romanii, ca cetateni europeni, ar trebui sa respecte aceste reguli, insa se gasesc numeroase scuze pentru a evita legea, asa cum recunosc chiar si veterinarii. Printre cele mai des utilizate sunt faptul ca asomarea costa, iar angajatii statului nu au cum sa verifice fiecare gospodarie in parte. Apoi, proprietarii spun ca normele europene ii fac sa nu mai respecte traditia si ca, daca si parintii lor, au sacrificat porcii fara sa-i anestezieze, ei de ce nu ar face la fel?

Prevederile comunitare au fost transpuse in legislatia nationala, astfel ca cei care sacrifica animale fara asomare. Conform Hotararii de Guvern nr. 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie contraventii la normele sanitare veterinare privind protectia, bunastarea si cresterea animalelor si se sanctioneaza urmatoarele fapte:

►cu amenda de la 100 lei la 300 lei, in cazul faptelor savarsite de persoanele fizice, si cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei, in cazul faptelor savarsite de persoanele juridice:

* sacrificarea animalelor fara asomare;
* producerea de stimuli, suferinte si dureri evitabile in timpul asomarii si sacrificarii animalelor pentru consum propriu;
* nerespectarea prevederilor legale in vigoare privind cerintele pentru miscarea si cazarea animalelor inainte de abatorizare;
* nerespectarea prevederilor legale in vigoare privind cerintele pentru animalele care nu sunt livrate in containere sau custi;
* nerespectarea prevederilor legale in vigoare privind cerintele pentru animalele livrate in containere;
* nerespectarea prevederilor legale in vigoare privind cerintele referitoare la contentia animalelor inainte de asomare, sacrificare sau ucidere;
* nerespectarea prevederilor legale in vigoare privind cerintele specifice pentru asomarea cu pistolul cu glonte captiv;
* nerespectarea prevederilor legale in vigoare privind cerintele specifice pentru asomarea prin lovirea urmata de pierderea cunostintei;
* nerespectarea prevederilor legale in vigoare privind cerintele specifice pentru asomarea prin electronarcoza;
* nerespectarea prevederilor legale in vigoare privind cerintele specifice pentru asomarea prin expunerea la dioxid de carbon;
* nerespectarea prevederilor legale in vigoare privind cerintele specifice pentru uciderea cu pistolul cu glonte liber sau pusca, in cazul vanatului mare de ferma si caprioare;
* nerespectarea prevederilor legale in vigoare privind cerintele specifice pentru uciderea prin decapitarea si dislocarea gatului, numai in cazul pasarilor;
* nerespectarea prevederilor legale in vigoare privind cerintele specifice pentru uciderea prin electrocutare si prin utilizarea dioxidului de carbon;
* nerespectarea prevederilor legale in vigoare privind cerintele specifice pentru ucidere in camera de vid pentru vanatul de crescatorie, fazani/prepelite/potarnichi;
* nerespectarea prevederilor legale in vigoare privind sangerarea animalelor.

De asemenea, inainte de a fi consumata, carnea de porc trebuie supusa unui examen trichineloscopic.

"Carnea proaspata, provenita de la specii de animale receptive, se admite pentru consum uman, numai dupa efectuarea examenului pentru decelarea Trichinei de catre medici veterinari oficiali sau medici veterinari de libera practica imputerniciti de catre directiile sanitare vetererinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti", se arata in raspunsul transmis EVZ de ANSVSA.
Costul acestui examen este de 7 lei.

Sursa: Evenimentul Zilei - (Simona Diaconu)

_____________________
Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Sus In jos
VOTAN

avatar

Numarul mesajelor : 630
Localizare : brasov
Data de inscriere : 25/11/2010

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Dum 19 Dec 2010, 18:21

Sa fi sanatos...aici nimeni nu a vrut asomare...iar de examenul carnii prea putini...

_____________________
CE NU TE OMOARA TE INTARESTE !! old
Sus In jos
zaraza26

avatar

Numarul mesajelor : 8490
Varsta : 53
Localizare : Nasaud
Data de inscriere : 02/10/2008

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Lun 20 Dec 2010, 12:23

@dolion a scris:
Bradul din casă, stropit zilnic cu apă
În rețele de retail precum Carrefour, Bricostore și Auchan vor putea fi găsiți, începând din acest weekend, brazi la ghiveci, originari din Munții Caucaz, și molizi albaștri, de origine nordamericană, importați de Silva Group. Brazii costă între 120 și 170 de lei, în vreme ce prețul unui molid începe de la 90 de lei. Potrivit reprezentantului Silva Group, Ovidiu Neacșu, copacii au etichete care indică, prin culori, categoria de calitate. Etichetele conțin și explicații despre condițiile în care trebuie ținuți brazii, având în vedere că șocul termic provocat de aducerea lor în casă îi omoară în 70% din cazuri. Bradul are nevoie de aclimatizare înainte de a fi băgat în locuință, iar încăperea în care stă trebuie să fie aerisită frecvent. Stropirea zilnică cu apă îi prelungește viața. După Sărbători, e nevoie de o nouă aclimatizare cu temperaturile de afară: copacul trebuie ținut pe balcon până în martie-aprilie, apoi poate fi plantat.(www.evz.ro)

@VOTAN a scris:
Eu am un bradut cam de un metru saptezeci in fata ceardacului si il impodobesc pe acela.E al patrulea an ca il impodobesc.L-am adus di padure acu 7 ani,era cat o palma!

Va multumesc pentru informatii. Chiar sambata am fost prin Cluj si am vazut oferta de acolo. Brazi la peste 100 de lei e prea mult, avand in vedere ca putem sa aducem din apropiere din padure. Am vazut conifere mici, mai ieftin, dar erau Taxus nu-stiu-cum, deci nu erau brazi. smile
Sus In jos
http://www.zarazaitsme.blogspot.com/
dolion

avatar

Numarul mesajelor : 22152
Varsta : 66
Data de inscriere : 31/05/2009

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Mier 22 Dec 2010, 07:52

Masa de Craciun ne poate aduce un numar de calorii de pana la patru ori mai mare decat in mod obisnuit. La fel se poate intampla si in noaptea dintre ani, cand mancam aproape aceeasi cantitate de alimente.

"Daca, intr-o zi obisnuita, o femeie ar trebui sa consume, in medie, 2.000 kilocalorii, iar un barbat 2.500 kilocalorii, la masa de Craciun putem consuma pana la 8.000 kilocalorii", atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Caltabosul, toba, piftia, carnatii, slanina si friptura sunt preparate care au un continut caloric destul de ridicat, mai ales ca sunt facute din carne de porc, aliment bogat in grasimi "rele" si kilocalorii. Medicii nutritionisti recomanda sa nu mancam din toate aceste preparate la o singura masa, deoarece nu riscam doar sa luam in greutate, ci si sa suferim de indigestie.

_____________________
Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Sus In jos
zaraza26

avatar

Numarul mesajelor : 8490
Varsta : 53
Localizare : Nasaud
Data de inscriere : 02/10/2008

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Mier 22 Dec 2010, 12:53

@dolion a scris:
Masa de Craciun ne poate aduce un numar de calorii de pana la patru ori mai mare decat in mod obisnuit. La fel se poate intampla si in noaptea dintre ani, cand mancam aproape aceeasi cantitate de alimente.

"Daca, intr-o zi obisnuita, o femeie ar trebui sa consume, in medie, 2.000 kilocalorii, iar un barbat 2.500 kilocalorii, la masa de Craciun putem consuma pana la 8.000 kilocalorii", atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Caltabosul, toba, piftia, carnatii, slanina si friptura sunt preparate care au un continut caloric destul de ridicat, mai ales ca sunt facute din carne de porc, aliment bogat in grasimi "rele" si kilocalorii. Medicii nutritionisti recomanda sa nu mancam din toate aceste preparate la o singura masa, deoarece nu riscam doar sa luam in greutate, ci si sa suferim de indigestie.

Sa stea linistiti domnii doctori, ca la noi in casa nu se mananca decat cu foarte putin peste aceste kilocalorii. Nu mancam in noaptea peste ani, masa de Craciun are tot acelasi numar de feluri de mancare, doar poate ca la micul dejun si seara mancam mai consistent. Iar caltabos, toba, piftie nu s-a mancat de sarbatori in familia sotului. Slanina a disparut de cand nu mai taiem porc, iar carnatii au disparut din meniu cam de doi ani.
Sus In jos
http://www.zarazaitsme.blogspot.com/
dolion

avatar

Numarul mesajelor : 22152
Varsta : 66
Data de inscriere : 31/05/2009

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Mier 22 Dec 2010, 13:19

Traditia, Zaraza, traditia! Sarbatori de iarna, fara de-ale porcului, parca nu sunt sarbatori!

_____________________
Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Sus In jos
Cristina

avatar

Numarul mesajelor : 5897
Localizare : acolo unde ma regasesc
Data de inscriere : 31/03/2009

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Mier 22 Dec 2010, 20:20

Noi facem diverse feluri de mincare, dar ne place sa "gustam" cite putin din fiecare. In general folosim carne de porc si de curcan. Dar nu a existat Craciun fara putina toba, putin sorici, caltabosi, lebar, cirnati afumati, fripturi de porc/curcan, piftie de curcan, sarmale si cozonaci facuti in casa (in ajun) - sa miroasa a sarbatoare Very Happy . Anul acesta am adaugat la antreuri si putin calamar (daca tot l-am primit de la citiva prieteni) pe care-l voi gati pane. Cum familia se reuneste la noi acasa, e masa mare si trebuie sa-i multumim pe toti smile (unii prefera porcul, altii pasarea si uite-asa Very Happy ) .

_____________________
Buna dimineata/ziua/seara/noaptea smile !
Dar ca sa fie buna, te rog: "Nu crede nimic, indiferent unde ai citit sau cine a spus un anumit lucru, chiar daca l-am spus chiar eu, nu crede nimic decat atunci cand el se potriveste judecatii tale si bunului tau simt." - Buddha
Sus In jos
Emil Condor

avatar

Numarul mesajelor : 22402
Varsta : 59
Localizare : mereu cu voi
Data de inscriere : 23/08/2008

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Joi 23 Dec 2010, 00:48

La noi se prepară multe feluri de mâncare dar le consumăm pe durata următoarelor 4 - 5 zile.
În trecut mă încântau salata boeuf, sarmalele si cozonacii.
În prezent am atractie doar pentru răcituri (piftie) si cozonaci.
Mesele mele nu vor fi mai bogate de sărbători decât restul zilelor,
adică vreau să spun că rămân în control, fără exagerări de niciun fel, chiar dacă fetele noastre gătesc de toate.
În anii trecuti mergeam la fermă si tăiam un porc la fiecare sfârsit de an, acum nu o mai facem.

Tipul de carne ce prefer: curcan si peste. Celelalte doar le gust cu totul si cu totul întâmplător.

Băuturi: multe preparate de noi, acasă. Un pahar sau două de vin nu sunt excluse.

_____________________
_____________________
Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
Sus In jos
Cristina

avatar

Numarul mesajelor : 5897
Localizare : acolo unde ma regasesc
Data de inscriere : 31/03/2009

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Joi 23 Dec 2010, 07:04

Desi nici eu si nici sotul meu nu le prea avem cu alcoolul, este clar ca bauturile nu vor lipsi, mai ales ca am pregatit deja mirodeniile pentru vin (de tara) fiert si tuica (si ea de la tara) fiarta noroc! Very Happy .

_____________________
Buna dimineata/ziua/seara/noaptea smile !
Dar ca sa fie buna, te rog: "Nu crede nimic, indiferent unde ai citit sau cine a spus un anumit lucru, chiar daca l-am spus chiar eu, nu crede nimic decat atunci cand el se potriveste judecatii tale si bunului tau simt." - Buddha
Sus In jos
dolion

avatar

Numarul mesajelor : 22152
Varsta : 66
Data de inscriere : 31/05/2009

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Joi 23 Dec 2010, 19:01

Cine ne-a furat tradiția de pe masa de Crăciun

Așteptate cu bucurie, indiferent de vremuri și de cât de gros este portofelul, sărbătorile românești sunt o sumă de tradiții pe care le respectăm sau le adaptăm. Dacă facem o comparație între cele două mari sărbători creștine Paștele și Crăciunul, constatăm că a doua este de departe mult mai spectaculoasă decât cea dintâi. Model de sincretism popular, Nașterea Domnului aduce cântec și dans, costume și mese îmbelșugate, reuniuni de familie și, mai nou, un ritual al cadourilor.

Orașul ne strică tradiția

Despre lumea de la sat nu vorbim, pentru că puține sunt încă zonele rurale unde modernitatea a reușit să câștige războiul cu tradiția. Orașul, însă, este stricător de tradiție, chiar și din punct de vedere culinar. Iar dacă obiceiul uratului a dispărut sau s-a perimat la oraș, înghițit de pornirile mercantile și mult prea sociale de tipul ”ne dați ori nu ne dați bani” sau ”am plecat să colindăm prin cluburi”, un lucru a rămas neatins în Sfântă Zi de Sărbătoare – masa de pe care nu trebuie să lipsească tradiționalele bucate- cârnații și caltaboșii, toba și sarmalele, piftia și cozonacul. Este cert că românii țin la ce pun pe masă, iar cu cât aceasta geme de mâncărurile cele mai alese, cu atât satisfacția și prestigiul gazdei cresc.

Cum am uitat și ce învățăm

După ani buni în care gospodinele au învățat încet-încet că sarmalele se găsesc și la supermarket, iar toba se leagă fără greș dacă o cumperi din magazin, o nouă modă pune stăpânire pe obiceiurile alimentare de la oraș– toată lumea este de acord că, dacă serviciul nu îți permite să învârți cârnații, să toci pentru tobă sau să îți prepari porcul cumpărat din târg "a la carte" – să nu uităm că nici UE nu ne mai permite să ne urmăm tradiția – cea mai bună soluție și cea mai sănătoasă este mâncarea tradițională, de la producătorii tradiționali cu clop și bundiță care sunt tot mai numeroși mai ales în piețele Capitalei.

Brânza la găleată, în război cu aceea pasteurizată

În condiții care în multe dintre cazuri sfidează și cele mai mici norme de igienă, în găleți depozitate pe jos, dar tot mai des în vitrine frigorifice plasate în târguri sau în piețe, se găsesc bucate alese, afumate și păstrate ”după rețete tradiționale”, după cum le laudă chiar vânzătorii lor. Prețul este și el după măsura prestigiului și a efortului depus, ridicat, poate de trei ori mai mare decât ai plăti în mod normal pentru un produs similar achiziționat de la supermarket. Dacă îți faci o socoteală, îți dai seama că ți-ai putea cumpăra carne și n-ar fi prea greu să învârți niște cârnați în weekend, însă iar îți aduci aminte de timp care este neprețuit, mai ales când nu îl ai. Așa că scoți bani din buzunar ca să mănânci tradițional.
Însă ce ar fi dacă cineva ți-ar spune că ai dat pe brânza tradițională de capră un preț de trei ori mai mare decât era normal și că de fapt ce mănânci doar are aromă de capră, pentru că trei sferturi este de vită, dacă ai afla că nici olteneștii românești nu-s de pe la noi, iar țăranul cu clop și ghiul nu are acasă nici măcar o găină, darămite porci care să-i asigure marfă pentru fiecare zi de târg de câteva luni încoace, ce ai spune?

Sorin Minea, președintele Romalimentara, a vorbit deschis pentru Verticalnews despre păcăleala tradițională din târgurile cu produse ce se vând sub sloganul ”Ca la mama acasă”. Anterior, Minea a mai tras câteva semnale de alarmă pe aceeași temă în presa românească.
„Când m-am referit la produsele alimentare luate de la bulgari, m-am referit strict la brânză, care este luată de acolo și vândută la noi ca produs autohton, iar când m-am referit la "en-gros"-uri mă refeream la faptul că marfa de fabrică, produsele de serie, sunt luate de acolo de niște domni cu clopuri și vândute ulterior ca marfă de producător la prețuri extraordinar de mari. Marfa se poate cumpăra de oriunde sau poate produce, pentru că în România sunt foarte mulți producători – unii sunt înregistrați (trebuie să respecte niște măsuri minime și, de obicei, comercializează pe partea locală produse cantitativ limitate), alții sunt autorizați (au dreptul să comercializeze oriunde, inclusiv pe piața europeană, ceea ce deocamdată nu se întâmplă). Primii dintre ei fac cele mai multe nereguli, fără să omitem însă că există și făbricuțe care funcționează în legalitate. Producătorii înregistrați sunt cei care au găsit un debușeu și acum marșează pe ideea de piață de produse tradiționale – vin cu produse pe care le etichetează drept tradiționale”, spune Minea.

Avalanșa comercianților fals-tradiționali

Important este să nu trecem cu vederea că, dacă până nu demult erau numai doi-trei comercianți de astfel de produse, la ora actuală în toate piețele bucureștene sunt niște domni care vând produse ”tradiționale”, ori asta înseamnă fie că populația României numără multe persoane care au porci în curte, fie că este vorba de niște produse făcute în serie, niște produse care nu au nici cea mai mică legătură cu ceea ce spun ei. Pentru că aceia care se dau drept producători tradiționali, susțin că marfa lor este ”fără chimicale, din carne ecologică”… În cazul acesta, întrebarea este de unde iau ei atâta carne?
Știați că apetisanții cârnați oltenești sau cei cu cimbrișor sunt procesați în mațe de plastic din carne de porc născut și crescut în Belgia?

Ce înseamnă tradițional?

Problema este că din păcate nu este înțeleasă terminologia. ”Produs tradițional” nu înseamnă produs făcut de o familie, ci un produs tradițional trebuie să respecte niște regului, dar și să fie făcut conform unei rețete care să fie respectată întocmai de câteva sute de ani, să zicem.
În ceea ce privește regulile de respectat, este bine să se știe că teoretic, produsele tradiționale ar trebui să fie fără substanțe chimice, fără coloranți, fără conservanți, deci așa cum se spune, ”ca la mama acasă”. Singurii care nu fac produse tradiționale ca să le vândă în târguri, sau care mai vin foarte rar în târguri și sunt în număr infim, sunt familiile care fac la ele casă cârnații, șunca sau brânza, de obicei pentru consumul propriu sau pentru a le comercializa în jurul casei. Ei nu au dreptul să vândă în piață, pentru că legea interzice acest lucru.

Nadina Dobrogeanu

_____________________
Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Sus In jos
dolion

avatar

Numarul mesajelor : 22152
Varsta : 66
Data de inscriere : 31/05/2009

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Dum 09 Dec 2012, 10:42

Crăciunul, ca și Pastele, este una dintre cele mai așteptate sărbători. În postul de șase săptămîni care îl precede, oamenii fac numeroase pregătiri, încercînd să întîmpine cum se cuvine o sărbătoare de o asemenea importanță. Trebuie precizat că sărbătoarea Crăciunului nu se referea altădată numai la Nașterea Domnului Iisus, pentru oamenii comunităților arhaice începînd, din Ajunul Crăciunului, o perioadă rituală de 12 zile destinată special renovării timpului, toate acțiunile și practicile din această perioadă avînd la bază ideea coborîrii lumii în haos și reinstaurarea unei noi ordini cosmice. Părinții Bisericii Creștine au avut înțelepciunea și au plasat Nașterea Mîntuitorului, moment esențial pentru noua religie, chiar în cadrul celei mai critice perioade din anul calendaristic, cînd, se spune, timpul este impur, periculos, desființîndu-se granițele dintre lumi, însă, la capătul acestei perioade, lumea pămînteană este din nou pură și primenită de forțele răului, așa încît Nașterea Domnului era asociată, simbolic, cu această restaurare anuală a lumii celor vii, Domnul Iisus fiind socotit noul Soare care aduce Lumina și Cuvîntul în lume.

În legătură cu numele popular al sărbătorii există mai multe opinii, ba că ar veni de la latinescul „creatio" - naștere, ba de la slavul „Karacun" - moarte năprasnică sau spirit al morții, ba din albanezul „Kërçum" - buturugă. Specialiștii români, avînd în vedere rolul principal pe care îl juca buturuga sacră, aprinsă ritual în noaptea Crăciunului pentru a ajuta Soarele slăbit de puteri, înclină spre o origine traco-dacică a sărbătorii, această opinie apropiindu-se mult de cea de-a treia variantă amintită mai sus. Evident, acceptînd această origine, trebuie să acceptăm și faptul că sărbătoarea Crăciunului a păstrat, după cum vom vedea, și o mulțime de elemente precreștine, elemente care-și aveau pe deplin explicația în plan mitico-magic.

Pentru cei care contestă veridicitatea aserțiunilor anterioare, mai precizăm că timp de o sută și ceva de ani, în veacurile III-IV, Nașterea Domnului era o sărbătoare comună cu Botezul Domnului, acestea ținîndu-se pe 6 ianuarie. De abia în anul 354, papa Liberiu a oficializat data de 25 decembrie ca zi a Nașterii lui Iisus, în Orient acest lucru întîmplîndu-se în anul 379.

În Ajunul Crăciunului se postea altădată pentru Maica Domnului, ea fiind în această zi muncită și suparată; nu se mînca nimic cu sînge, pentru că Maica Domnului fusese în Ajun plină de sînge; în schimb, se mînca din toate roadele pămîntului, oamenii fiind aproape obligați, pentru ca acestea să rodească în anul care urma, să guste cîte puțin din ele. Se mînca pe săturate bob, pentru a avea saț, perje, spre a te îndulci și a nu te sfădi cu nimeni, vărzări, turte („pelincele Domnului" - în amintirea femeilor care i-au dus Maicii Domnului la rodini pelinci!), la urmă lăsîndu-se găluștele cu păsat, despre ele crezîndu-se că sînt neamurile sfădăușe, din moment ce atîta vreme cît fierb în oală „tot una clocotesc și huiesc". Preotul, dupa ce blagoslovea bucatele și casa, trebuia, potrivit obiceiului pămîntului, să șadă neapărat pe un loc unde, în prealabil, gospodina pusese grăunțe; dacă nu ședea, atunci, se spune, nu vor ședea nici pețitorii, nici norocul, nici cloștele pe ouă! Grăunțele pe care stătuse Sfinția Sa erau date apoi la găini, mai întîi fiind trecute prin veriga coasei și printr-o bortă a laiței. Prin Ardeal, prima grijă a femeii, după ce ieșea popa din casă, era să măture repede, dacă nu făcea așa riscînd să aibă casa plină de purici peste an!

Multe practici din Ajun au ca principală grijă vitele din bătătura, dîndu-li-se mîncare pe săturate, că doar în această noapte „s-a născut Hristos în iesle". Din toate mîncărurile pregătite gospodina obișnuia să pună cîte puțin într-o strachină, cu aceasta plină înconjurînd casa de trei ori; apoi conținutul era dat vitelor, sperîndu-se că, procedînd așa, vitele vor fi sătule și vor avea spor. Apa ce rămînea de la spălatul vaselor era dată de băut vitelor, uneori în a treia zi de Crăciun animalele fiind și stropite. Pentru a avea frupt vacile, era bine să nu se împrumute nimic din casă în toată această perioadă, focul (deloc întîmplător!) și aluatul dospit trebuind să fie foarte bine păzite și nicidecum împrumutate. De asemenea, orice ființă sau lucru care fusese împrumutat peste an trebuiau aduse neapărat acasă, spunîndu-se că altfel acestea ar plînge. Ba chiar, nici gunoiul nu trebuia scos din casă pînă la Bobotează, cei care făceau acest lucru riscînd să aibă tot anul musafiri; în fapt, explicația mitologică se referă la spiritele strămoșilor care și-ar fi găsit culcuș în gunoiul casei. Ca aceste spirite să-i ajute pe cei din casă, mai ales pe fetele mari, era bine ca în Ajunul Crăciunului măturatul să se facă de la prag spre răsărit, spre icoane, astfel putîndu-se strînge la casa respectivă pețitorii, binele și norocul.

Spre seară toți ai casei se așează în jurul mesei, această masă fiind cu totul specială, la ea participînd atît viii, cît și morții. Prin Bucovina, nimănui nu-i era îngăduit să se ridice de la masă pînă nu se terminau toate bucatele de mîncat, altfel fugea belșugul din casă. Uneori, bărbatului i se îngăduia să se ridice, acesta obișnuind să încuie toate ușile pe timpul mesei pentru a nu i se fura nimic din gospodărie în anul viitor. Femeia care se ridica de la masă risca să nu-i stea cloștele pe ouă, unul din picioarele ei trebuind să fie bine ținut pe un topor, dacă vroia să aibă pui tari ca fierul. „Ca să iasă deodată puii" se ridicau de la masă toți odată, prin Botoșani mama obișnuind chiar să cloncănească ca cloșca, iar copiii să țipe ca puii!

În noaptea Crăciunului se credea că cerul e deschis, despre cel care auzea cocoșii cîntînd în cer spunîndu-se că are noroc la bani și că va fi sănătos. Alții, mai puțin atenți la cocoși, credeau într-o credință conform căreia dacă apucau să fure în seara Ajunului și nu te prindea nimeni, atunci puteau să fure tot anul fără teama de a fi prinși. Furtul era ușurat și de faptul că oamenii obișnuiau să nu încuie ușile și porțile, încuierea acestora atrăgînd dezinteresul pețitorilor! Tot pentru pețitori, fetele mari puneau, în seara Ajunului, o strachină pe prispă sub fereastră, sperînd că-l vor vedea atunci cînd acesta va veni să mănînce. Înainte de a se culca își punea pe cap o spelcă ce fusese sub prag cînd a ieșit preotul din casă, spelca aceasta favorizînd visarea ursitului.

Oamenii de altădată erau foarte grijulii ca în noaptea Crăciunului să nu se stingă focul, în acest scop punînd în vatră un buștean sau o buturugă, această buturugă fiind asociată, ca și porcul și grîul, strămoșilor mitici, de data aceasta de natură dendromorfă. Bradul de Crăciun, venit pe aceeași filieră mitologică, nu este specific românilor, aceștia preluîndu-l, se pare, de la germani, pe la sfîrșitul veacului al XIX-lea.

Încă din dimineața Ajunului, băieții, mai puțin fetele, de obicei în cete, porneau la colindat. Darurile tradiționale constau mai ales în colaci, numiți și colindeți, acestor colaci de Crăciun fiindu-le atribuite puteri magice. Uneori, neamurile mai scăpau și cîte un ban sau fructe. Flăcăii ieșeau la colindat, adesea mascați, spre miezul nopții, ceata flăcăilor avînd în toată această perioadă sarcini extrem de complexe în viața satului tradițional (trăia în grup la o casă anume, scotea fetele la joc a doua zi de Crăciun, asigura ordinea și disciplina în sat în cele 12 zile ș.a.). Oamenii primeau întotdeauna colindătorii, deoarece se credea că atunci cînd nu se vor mai auzi colinde pe pămînt vor ieși diavolii și vor pune stăpînire pe lume, neprimirea colindătorilor fiind socotită un mare păcat.

În apa în care se spălau înainte de Crăciun, oamenii puneau o nucă și un ban, crezînd că vor fi sănătoși ca nuca și vor avea noroc la bani. În zilele de Crăciun, prin Basarabia, se organizau petreceri, cunoscute sub denumirea de „cumpănii", la acestea participînd cîte șapte-opt perechi, la cumpănii mîncarea, băutura, vorbitul, cîntatul și jucatul fiind ingredientele bunei dispoziții. De la un gospodar se trecea la altul și tot așa, pînă a doua zi, cînd satul răsuna de cîntece. Cînd oamenii se întîlneau pe drumuri, obișnuiau să se salute cu o formulă disparuta azi: „Hristos S-a născut!"

Pentru amatorii de prognoze meteo, amintesc că ploaia sau ninsoarea din prima zi de Crăciun prevestesc un an nou bun, în timp ce vremea senină sau vîntul anunța un an rău; dacă e cald, încît se pot ține ușile deschise, atunci la Paști va fi frig!

Moș Crăciun, în chip de moșneguț rotofei, îmbrăcat în haină roșie, cu barbă lungă și albă, cu sacul de cadouri în spinare sau stînd într-o sanie trasă de reni, este o imagine foarte tîrzie închipuită de Thomas Nast, un desenator american, între 1863 - 1866, imaginea avînd ca punct de plecare pe Sfîntul Nicolae, de acest fapt făcîndu-se „vinovați" coloniștii olandezi și cei englezi ce au plecat în America în secolul al XVII-lea. Așadar, nimic din tradiția românească în imaginea actuală a lui Moș Crăciun, însă după 1960 această imagine s-a impus în toată lumea, așa încît o luăm ca atare.

Aceasta era sărbătoarea Crăciunului de altădată. Capul unei perioade rituale de renovare a anului cosmogonic, Crăciunul îi introducea pe oameni într-o atmosferă unică, specifică atît sfîrșitului, cît și începutului, atît tristeții, cît mai ales bucuriei.

„Amin, amin,
Acest praznic l-am așteptat
Cu tri cîntări călătorind,
Vești bune aducînd,
Cu dar și cu bucurie
Amin, boieri, să vă fie."

Marcel Lutic

_____________________
Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Sus In jos
apocalyptica

avatar

Numarul mesajelor : 696
Data de inscriere : 17/11/2012

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Dum 09 Dec 2012, 10:45

@dolion a scris:
Crăciunul, ca și Pastele, este una dintre cele mai așteptate sărbătorie.
sclavii (de la stat și de la privat) au liber, deci nu e de mirare

_____________________
Sus In jos
dolion

avatar

Numarul mesajelor : 22152
Varsta : 66
Data de inscriere : 31/05/2009

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Dum 09 Dec 2012, 10:47

12 zile libere din care doua, (24 si 31), se vor recupera in doua sambete din ianuarie!

_____________________
Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Sus In jos
apocalyptica

avatar

Numarul mesajelor : 696
Data de inscriere : 17/11/2012

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Dum 09 Dec 2012, 10:49

@dolion a scris:
12 zile libere din care doua, (24 si 31), se vor recupera in doua sambete din ianuarie!
se vor "recupera" pă draq... Laughing

_____________________
Sus In jos
dolion

avatar

Numarul mesajelor : 22152
Varsta : 66
Data de inscriere : 31/05/2009

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Dum 09 Dec 2012, 12:10

Nici eu nu inteleg "recuperarea" la bugetari... sa faca ce?... mai multe suruburi, piulite ori saibe?

_____________________
Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Sus In jos
dolion

avatar

Numarul mesajelor : 22152
Varsta : 66
Data de inscriere : 31/05/2009

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Dum 09 Dec 2012, 12:29

Sa-l mancati sanatosi (cine-l are)!





_____________________
Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Sus In jos
dolion

avatar

Numarul mesajelor : 22152
Varsta : 66
Data de inscriere : 31/05/2009

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Vin 14 Dec 2012, 09:05

Primiți cu colindul?

Asta-i seara cea mai sfântă

Asta-i seara cea mai sfântă,
Îngerii în ceruri cântă-,
Îl slăvesc pe Dumnezeu,
C-a trimis pe Fiul Său,
Să se nască din Duh Sfânt,
Pentru oameni pe pământ.
Să le-arate calea dreaptă
Și viața care-i așteaptă.
Să le-aducă mângâiere,
Să-i ferească de durere.
Să-i curețe de păcate,
La mulți ani cu sănătate!

Folclor românesc, din satul Pinu, comuna Brăești, județul Buzău

_____________________
Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Sus In jos
dolion

avatar

Numarul mesajelor : 22152
Varsta : 66
Data de inscriere : 31/05/2009

MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   Mar 24 Dec 2013, 08:39

Ajunul Craciunului, ultima zi de suferinta!

Capacitatea de a nu uita a celui care iubeste este una dintre cele mai deosebite calitati ale iubirii. Toti vrem sa nu fim uitati de cei pe care ii iubim. Exista in aceasta neuitare o iubire care alunga orice teama si orice neliniste. Ne impartasim neincetat cu viata celor de langa noi, fara a ne pierde identitatea, intr-un drum nesfarsit, pana dincolo de moarte. Acest lucru ne aduce liniste, caci simtim cum facem parte dintr-un intreg care, centrat in Dumnezeu, nu se poate risipi vreodata.

Toti ne descoperim identitatea in bucuria comuna a Nasterii lui Iisus Hristos. Oricat ne-am stradui, nu putem sa ne indepartam de taina originii noastre si de comuniunea in care am fost saditi. Pentru aceasta, cu cat se adauga timp vietii noastre, cu atat simtim ca traim o tot mai mare taina, cea a nasterii continue si a trecerii, prin moarte, catre adevarata si unica noastra viata.

Intruparea Fiului lui Dumnezeu, din Fecioara Maria, aduce cu sine o bucurie deosebita de a trai viata, bucurie lipsita de acea teama a sfarsitului (teama de moarte). Nascandu-se cu trup, Fiul lui Dumnezeu ne arata ca nu exista sfarsit, ci doar nasteri pentru vesnicie. Doar traind aceasta viata ca nastere pentru vesnicie putem sa nu vedem in plecarea (moartea) celor de langa noi sfasiere interioara sau tristete.

Fiului lui Dumnezeu se face Om pentru ca noi sa nu mai suferim chinurile neiubirii. Doar avand certitudinea ca orice om care crede in Unul Nascut are viata vesnica, putem sa vedem in Nasterea Sa "cat de mult a iubit Dumnezeu lumea". Astfel, nascut in Hristos, prin Botez, omul nu se mai inspaimanta de conditia trupului sau muritor, avand sufletul nascut pentru vesnicie.

Nasterea Fiului descopera taina iubirii Tatalui.

Nasterea lui Hristos alunga, deci, toata suferinta neiubirii.

Teodor Danalache

_____________________
Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Sus In jos
Continut sponsorizat




MesajSubiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun   

Sus In jos
 
Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun
Sus 
Pagina 7 din 8Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Urmatorul

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
LUMINA LUMII :: DIVERTISMENT :: SĂRBĂTORI-
Mergi direct la: