Pace!
 
AcasaFAQCautareMembriInregistrareConectare
__Nu sta in poartă, intră!__
Dum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator

VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.

Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.

Comentarii: 258
Ultimele subiecte
» BANCURI
Lun 11 Iun 2018, 11:39 Scris de zaraza26

» CAMERA DE WHISKY
Lun 11 Iun 2018, 08:50 Scris de Ciprian

» Politica se face cu... caricaturi
Dum 10 Iun 2018, 14:44 Scris de Anahoret

» Chestii funny
Dum 10 Iun 2018, 14:41 Scris de Anahoret

» ANUNTURI
Sam 09 Iun 2018, 21:18 Scris de Anahoret

» Casuta din padure
Vin 08 Iun 2018, 14:05 Scris de zaraza26

» Educatia în familie
Vin 08 Iun 2018, 14:01 Scris de zaraza26

» Una... Alta... în politică
Mar 05 Iun 2018, 17:59 Scris de Ion

» Klaus Johannis - Presedintele ales
Mar 05 Iun 2018, 07:32 Scris de dolion

» ASTAZI E ZIUA TA...
Lun 04 Iun 2018, 12:13 Scris de zaraza26

» Vorbe de duh spuse de un cinic
Mier 23 Mai 2018, 13:42 Scris de zaraza26

» Urari de sarbatori
Vin 13 Apr 2018, 15:52 Scris de ostrovna

» Limba română
Mier 04 Apr 2018, 10:16 Scris de zaraza26

» ENGLISH
Mier 28 Mar 2018, 20:52 Scris de Ion

» Eternul feminin
Lun 26 Mar 2018, 13:48 Scris de zaraza26

» STIRI SOCIALE
Lun 19 Mar 2018, 11:02 Scris de zaraza26

» Tehnica(diverse)
Lun 19 Mar 2018, 10:59 Scris de zaraza26

» LUMEA IN CARE TRAITI
Dum 18 Mar 2018, 12:02 Scris de Anahoret

Cuvinte-cheie
Popasul internet problema mediu Limba reclame Când Vremea 1918 romana Patapievici sibiu padure politica Literatura google taieri istorie muzica_traditionala 1 curiozitati brasov poezii drumetie comment-143 23
Iunie 2018
LunMarMierJoiVinSamDum
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Top postatori
Emil Condor
 
dolion
 
abbilbal
 
ostrovna
 
zaraza26
 
Anahoret
 
aurora
 
Cristina
 
Ion
 
zuum
 
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 

 


Rechercher Cautare avansata

Distribuiți | 
 

 ISTORIE DIVERSA

In jos 
Mergi la pagina : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Urmatorul
AutorMesaj
abbilbal

avatar

Numarul mesajelor : 17567
Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania
Data de inscriere : 28/09/2008

MesajSubiect: ISTORIE DIVERSA   Sam 28 Noi 2009, 16:51

SĂRBĂTOAREA ROMÂNIEI

ALBA IULIA
410 ANI LUMINATĂ DE FĂCLIA LUI
MIHAI VITEAZUL

„Nu vă urez viață, căpitanii mei !
Dimpotrivă, moarte, iată ce vă cei !
Ce e viața noastră în sclavie, oare ?
Noapte fără stele, ziuă fără soare.
Cei ce rabdă jugul și-a trăi mai vor
Merită să-l poarte spre rușinea lor !”

(D.Bolintineanu,
Cea de pe urmă noapte a lui Mihai cel Mare)

În viziunea lui Bolintineanu, domnul Mihai, ca un părinte care și-a adunat fiii acasă, alături de oșteni, face un legământ, invocând sacrificiul pentru apărarea libertății și demnității neamului său. Aceasta a fost poruncă-testament pentru toți oștenii țării, până când și-au întins hora în UNIREA CEA MARE.
Făclia, cu care marele domn a făcut turul ținuturilor românești, nu s-a stins. În sufletele celor care refuză să se rupă de trecut, „pohta” domnului viteaz a străbătut veacurile cultivând dîrzenie, hotărâre, cutezanță, putere de sacrificiu și ne încălzește frățietatea și astăzi. Se știe că, după marii făuritori de istorie românească, în următoarele momente de cumpănă pentru existența ființei noastre naționale, sufletele ostașilor, aflați înaintea bătăliilor, erau îmbărbătate de comandanții lor prin amintirea izbânzilor înaintașilor. Și, slavă Domnului, au fost destule asemenea momente, când s-a declamat și porunca lui Mihai !
Aici, la Alba Iulia, de 410 ani, arde flacăra Unirii tuturor românilor, despărțiți în veacuri de furtunile vremurilor. Păstrată nestinsă în aceste patru secole, făclia Viteazului ne luminează, ne încălzește și ne îndeamnă și astăzi să-i păzim strălucirea, să-i cinstim sfințenia, să nu-i întinăm măreția.
Viteazul domn român a trecut prin existența neamului nostru ca un taifun care a prăpădit tot ce era pericol pentru ființa națională. În timp scurt, a izbăvit țara în cele partru puncte cardinale, zdrobind amenințarea și raportând domnilor străbuni că le-a îndeplinit visul, pentru că „Unitatea națională fu visarea iubită a voievozilor noștri cei viteji, a tuturor bărbaților noștri cei mari, care întrupară în sine individualitatea și cugetarea poporului, spre a o manifesta lumii. Pentru dânsa ei trăiră, munciră, suferiră și muriră”. (N.Bălceascu, Mersul revoluției în istoria românilor).
Harul cu care divinitatea i-a înzestrat sufletul, mintea și brațele l-a călăuzit încă din primii ani de afirmare, când, aflat în demnitatea de ban al Craiovei, „...ajunse a fi nădejdea tuturor, răzbunătorul atât de mult dorit și așteptat.” (N.Bălceascu, Românii subt Mihai-Voievod Viteazul, Ed. Tineretului, București, 1967, p.37)
Minunată și emoționantă pagină de portret ne-a lăsat Nicolae Bălcescu în scrierea sa de căpătâi: „În acel timp de chin și de jale, strălucea peste Olt, în Craiova, un bărbat ales și vestit și lăudat prin frumusețea trupului său, prin virtuțile lui alese și felurite, prin credința către Dumnezeu, dragostea către patrie, îngăduiala către cei asemenea, prin sinceritatea, statornicia și dărnicia ce împodobea mult lăudatul său caracter”, completată cu episodul în care se evocă momentul când pronia cerească îi sporește tăria în fața morții, pe care o înfruntă, sfidând-o și biruind-o: „Sosind în locul unde trebuia a priimi moartea, gândea, cu satârul în mână, cu inima curată, cu ochii sângeroși, se apropie de osândit. Dar când ațintește ochii asupra jertfei sale, când vede acel trup măreț, acea căutătură sălbatică și îngrozitoare, un tremur groaznic îl apucă, ridică satârul, voiește a izbi, dar mâna îi cade, puterile îi slăbesc, groaza îl stăpânește și, trântind la pământ satârul, fuge printre mulțimea adunată împrejur, strigând în gura mare că el nu îndrăznește a ucide pe acest om”. (Op.cit.pag.38)
Așa apare Viteazul și pe câmpul de luptă: viforos, netemător de moarte, necruțător cu dușmanul. O apariție fantastică în proporții urieșești, în fața căreia semeția inamicului pălește, marele cuceritor îngălbenește de spaimă, fuge, renunțând la demnitate numai pentru a nu fi atins de barda lui Mihai. În aceste proporții de intensitate vibrează inima lui Coșbuc în evocarea confruntării voievodului român cu vestitul Pșa Hassan :
„Sălbaticul vodă e-n zale și fier,
Și zalele-i zuruie crunte,
Gigantică poart-o cupolă pe frunte,
Și vorba-i e tunet, răsufletul ger,
Iar barda din stânga i-ajunge la cer,
Și vodă-i un munte”...
(Pașa Hassan)
Trupul lui Mihai a fost răpus de paloș mișelesc, purtat de uneltiri josnice și dirijat de teama că în luptă dreaptă nu va ave izbândă în fața „buzduganului cu trei peceți”, mai puternic, mai hotărât, mai slăvit. Duhul domnitorului trăiește însă în vitejii care îi urmează, făclia ideii de unitate luminând drumurile luptei ulterioare, pentru că „Dacă naționalitatea este sufletul unui popor,... dreptul neprescriptibil de-a trăi liber, unitatea națională este chezășuirea libertății lui, este trupul lui, trebuincios ca sufletul să nu piară și să amorțească, ci, din contră, să poată crește și a se dezvolta” (N.Bălcescu, Mersul revoluției în istoria românilor)
Făclia lui Mihai, sosită la Alba Iulia după bătălia de la Șelimbăr, avea să le aducă românilor ardeleni – cel mai aspru urgisiți și lipsiți de orice braț ocrotitor în acel timp – mesajul că a sosit ziua sfântă a libertății. Cu pioșenie, s-au plecat în fața gloriei sale, sperând și așteptând izbăvirea de suferință.
Și tot aici, la Alba Iulia, avea să se încheie cercul tuturor speranțelor anului 1599, speranțe care, au răsunat pe Câmpia Blajului, la chemarea Iancului, în 1848, au sorbit apa de graniță a Milcovului, în 1859, au șters faima otomană la Plevna, Smârdan și Grivița, printr-o îngemănare a fiilor Moldovei, Munteniei și Ardealului, care și-au scris cu mult sânge Independența, în 1877, pentru ca, în Decembrie 1918, să fie sortite pieirii ultimele zvâcniri ale asupririi neamului nostru, după ce batalioanele române au trecut Carpații. Atunci românii au scris în CREDENȚIONALE împlinirea, pentru eternitate, a visului lor. Atunci i-au raportat Voievodului primei Uniri, cu o sută de mii de glasuri, definitivarea „pohtei” sale.
I-a fost hărăzit să trăiască puțin și să domnească mult mai puțin decât alți domni vestiți ai țării, ar faptele vitejești i-au eternizat duhul, devenit foc al eroismului urmașilor, simbol de mândrie națională, act de admirație pentru străinii care i-au cunoscut și prețuit gloria: „Istoricul Gaspar Bojtinus vedea în unirea celor trei țări românești de către viteazul domn inevitabilis fatorum lex (împlinirea unei legi a destinului inevitabil)”
„Istoricul german J.Ch. Engel scria: Să aruncăm mai bine flori pe mormântul unui domn român, care are un interes istoric universal. Și el ajută și ajută puternic, să abată barbaria turcească de la celelalte părți ale Europei... Este de datoria istoriei de a-i păstra memoria și de a-i vesti lauda”.
„Stavrinos, poet grec, contemporan cu viteazul domn, îți exprima astfel durarea la aflarea morții eroului: Cade-se dar să-l plângeți avuții și săracii, pietrele și lemnele se cade să verse șiroaie de lacrimi, că onoarea vitejilor a pierit. Cuvine-se ca în toată Țara Românească mici și mari să se îmbrace în haine negre și să plângă pe Mihaiu, căci au pierdut pe Domnul lor, pe acel mare viteaz, care îngrozea pe turci, pe acela de care se temeau și tremurau ca peștii Turcii, Tătarii, Ungurii și Polonii”.
„La rândul său, Iezuitul Biseliu, contemporan cu Mihai Viteazul, nota că foarte bine s-ar putea aplica lui Mihai Vodă vechea căntare de biruință a bisericii: Lăudați și preamăriți pe toți ostașii lui în general, iar mai presus de toți pe Mihaiu, ducele oștii învingătoare”. (Petre Dan, Hotarele românismului în date, Ed. Litera-Internațional, București-Chișinău, 2005, p.52, 53)
Ne întrebăm vreodată, în clipe de meditație, cât de sfânt este pământul pe care călcăm, aici Alba Iulia, câtă măreție de izbândă istorică păstrează în ea fiecare piatră pe care o atingem, ce strigăte de entuziasm victorios trimit în cer clopotele românești, câtă mulțumirea către Dumnezeu înalță biserica lui Mihai, aici la Alba Iulia ? Aici, unde fiecare piatră este un muzeu, fiecare chip al istoriei este un muzeu; muzeu deasupra pământului, muzeu sub pământ !
În acest templu de românism să veghem arderea făcliei UNITĂȚII NAȚIONALE!

Călătorule, închină-te când treci prin Alba Iulia !

Prof. Georgeta Ciobotă, Alba Iulia

_____________________
Noa, seeerbus drajilor!
.......BLOG PERSONAL


Ultima editare efectuata de catre abbilbal in Joi 09 Dec 2010, 00:13, editata de 1 ori
Sus In jos
Emil Condor

avatar

Numarul mesajelor : 22402
Varsta : 59
Localizare : mereu cu voi
Data de inscriere : 23/08/2008

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Sam 28 Noi 2009, 17:12

Excelent subiect, Abby! bravo
E bine să ne mai amintim din când în când despre predecesorii nostri. bravo

Dar nu ai găsit un loc mai potrivit pentru Istorie decât la CREATII?
Hai să vedem împreună unde se potriveste mai bine: Istoria este si ea o Stiintă, nu-i asa?

_____________________
_____________________
Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
Sus In jos
abbilbal

avatar

Numarul mesajelor : 17567
Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania
Data de inscriere : 28/09/2008

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Mier 03 Mar 2010, 12:39

Răscoala țăranilor din 1907 în viziunea actuală

În aceste zile pe un anumit post de televiziune au vost prezentate evenimentele din timpul răscoalei țăranilor din 1907. Istorici și analiști argumentau intervenția aramată împotriva țăranilor și proslăveau pe generalul Averescu pentru inițiativa de a fi utilizat tunurile împotriva satelor răsculate. Țăranii răsculați erau considerați "hoarde barbare" cu care nu se putea discuta. Doar ei erau vinovați pentru acele evenimente.
Dar clasa politică ce a făcut? Cum au acționat moșierii pentru aplanarea conflictului?
Păi, în afara ordinului dat armatei de a interveni în forță nu s-a făcut nimic. Moșierii nu puteau renunța la "animalele" cu două brațe ce le lucra pământul pentru o bucată de mămăligă mucegăită. Clasa politică ar fi fost incomodată de nemulțumirea moșierilor și monarhia trebuia să-și reconsidere politica. Toate acestea nu conveneau și a fost mai ușor ca armele să înfrângă ciomegele.

Făcând un salt peste ani, în 1989 a fost cam același lucru, numai că de data asta muncitorimea a fost cea care a acționat. Muncitorii au părăsit fabricile și s-au adunat în centrul Timișoarei sau Bucureștiului. Lor li s-au alăturat și alte categorii sociale, dar folosind aceleași jargoane ca pentru țărani, tot "hoarde barbare" erau. Ei s-au opus unui regim politic totalitar. Era oare vreo diferență între regimul comunist și cel carlist? Cred că nu. Aceleași lipsuri, aceleași nemulțumiri dominau societatea. Doar nivelul de pregătire socio-profesională era altul. Atunci de ce să mai acuzăm structurile militare că au apărat un regim comunist față de care se aflau sub jurământ că-l vor apăra? Cu ce a fost mai bun generalul Averescu decât generalul Vlad, sau cu ce a fost mai rău generalul Vlad decât generalul Averescu? când amândoi au folosit armele împotriva mulțimii neînarmate? De ce pe unul îl elogiem și pe altul îl acuzăm. De ce pentru atunci folosim firfiricul iar pentru acum aruncăm dolarul pe masă?

Și totuși, prin ceea ce facem practicăm un joc politic murdar. Nu josul politic dictat de un partid sau altul, ci jocul impus de intelectuali, care în loc să prezinte realitatea așa cum a fost ea, cu bunele și relele ei, caută cu orice chip să arate că doar cominismul a fost ciuma iar celelalte regimuri au fost izvoare de binefacere.

_____________________
Noa, seeerbus drajilor!
.......BLOG PERSONAL
Sus In jos
Anahoret

avatar

Numarul mesajelor : 7153
Varsta : 57
Localizare : Deocamdată pe lumea asta
Data de inscriere : 11/12/2008

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Mier 03 Mar 2010, 22:10

Preacinstite, uită-te la clasa politică de-acum, că nu s-a schimbat cu nimic. Decorul este altul! Laughing

_____________________
Free your mind!
Sus In jos
abbilbal

avatar

Numarul mesajelor : 17567
Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania
Data de inscriere : 28/09/2008

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Mier 03 Mar 2010, 22:24

Călugăre, nu mă cătrăni că e stricător la cer când auzi un domn doctor în istorie cum vorbește despre amărâții de țărani șiăi etichetează drept "gloată de barbari" și-l ridică în slăvi pe Averescu că a ordonat să tragă cu tunul "în mârlani" pentru a nu intra în București să-i deranjeze pe "domnii boieri" de la baluri. Și comuniștii au fost niște ticăloți pentru că nu au acceptat ăntervenția militară împotriva răsculaților. Încotro merge istoria cu astfel de aprecieri?

_____________________
Noa, seeerbus drajilor!
.......BLOG PERSONAL
Sus In jos
Anahoret

avatar

Numarul mesajelor : 7153
Varsta : 57
Localizare : Deocamdată pe lumea asta
Data de inscriere : 11/12/2008

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Mier 03 Mar 2010, 22:33

Preacinstite, sunt doctori și doctori. Poate are și el o lucrare mai originală de făcut și s-a apucat să împlânte laleaua în brânză! Nu-ți amintești că și pe Eminescu-l făceau naționalist și șovin aceiași intelectuali? Vor să pară și ei originali.

Însă sunt idei care rămân și vorbe care se duc... chiar dacă sunt spuse de doctori.

_____________________
Free your mind!
Sus In jos
abbilbal

avatar

Numarul mesajelor : 17567
Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania
Data de inscriere : 28/09/2008

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Mier 03 Mar 2010, 22:48

Dar rănesc călugăre și bieții țărani se zvârcolesc în pământ.

_____________________
Noa, seeerbus drajilor!
.......BLOG PERSONAL
Sus In jos
Anahoret

avatar

Numarul mesajelor : 7153
Varsta : 57
Localizare : Deocamdată pe lumea asta
Data de inscriere : 11/12/2008

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Mier 03 Mar 2010, 22:51

Da... și nu mai poate el de asta!
Știi cum e vorba: "Prost este cine dă, nu cine cere."
El scrie ce vrea. Rău este că se găsesc alții ca să "valideze". Ăia, da, sunt de condamnat!

_____________________
Free your mind!
Sus In jos
abbilbal

avatar

Numarul mesajelor : 17567
Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania
Data de inscriere : 28/09/2008

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Mier 03 Mar 2010, 23:02

Gata m-ai potolit. Nu-i mai bag în seamă. Dacă nu ne mai întâlnim în seara asta pe forum, noapte bună. Că tu mâine mergi la "scârbici", vorba lu Cactus, iar io șed acasă. Până una alta, mă duc să mai fac un căfei. Poate mă apucă somnul.

_____________________
Noa, seeerbus drajilor!
.......BLOG PERSONAL
Sus In jos
cactus
Trecut în nefiintă :(
avatar

Numarul mesajelor : 3260
Localizare : Paradis
Data de inscriere : 26/08/2008

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Joi 04 Mar 2010, 00:07

somn usor si tzie; io fac zeama pe la 2 - pana atunci mai rezist io... hug

_____________________
"Să muriți bine " (Băsescul )

Dacă cineva ți-a făcut un
rău, nu căuta să te răzbuni. Așază-te pe malul râului și în curând îi
vei vedea trecând cadavrul. (Lao Ti)
Sus In jos
Cristina

avatar

Numarul mesajelor : 5897
Localizare : acolo unde ma regasesc
Data de inscriere : 31/03/2009

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Joi 04 Mar 2010, 08:48

@abbilbal a scris:

Făcând un salt peste ani, în 1989 a fost cam același lucru,
Intr-adevar, in 1989 a fost cam acelasi lucru, adica ... nu prea.
@abbilbal a scris:
numai că de data asta muncitorimea a fost cea care a acționat.
Nu numai muncitorimea, ci si intelectuali, studenti. Aaa, si sa nu uitam de nomenclaturisti/securisto-comunisti care aveau boala pe ceausescu.
@abbilbal a scris:
Muncitorii au părăsit fabricile și s-au adunat în centrul Timișoarei sau Bucureștiului.
Asta doar dupa 22 dec. adica dupa ce a fugit ceausescu Wink , nu uita! Revolta populara a inceput pe 16 si doar cu o mina de oameni curajosi (muncitori, intelectuali, studenti...si un pastor).
@abbilbal a scris:
Era oare vreo diferență între regimul comunist și cel carlist?
Da: regimul comunist indobitoceste omul furindu-i inclusiv libertatea de a gindi (liber), de vorbi (liber), de a calatori si munci in alte tari.
@abbilbal a scris:
Cred că nu.
Eu cred ca da, sic! Razz
@abbilbal a scris:
Aceleași lipsuri, aceleași nemulțumiri dominau societatea.
Asta doar daca te referi numai la stomac Laughing ...
@abbilbal a scris:
Atunci de ce să mai acuzăm structurile militare că au apărat un regim comunist față de care se aflau sub jurământ că-l vor apăra?
Niciun "juramint" nu va putea justifica/scuza o crima, impotriva unor oameni neinarmati si lipsiti de aparare.
@abbilbal a scris:
Cu ce a fost mai bun generalul Averescu decât generalul Vlad, sau cu ce a fost mai rău generalul Vlad decât generalul Averescu?
Cu nimic.
@abbilbal a scris:
Și totuși, prin ceea ce facem practicăm un joc politic murdar. Nu josul politic dictat de un partid sau altul, ci jocul impus de intelectuali, care în loc să prezinte realitatea așa cum a fost ea, cu bunele și relele ei, caută cu orice chip să arate că doar cominismul a fost ciuma iar celelalte regimuri au fost izvoare de binefacere.
Dar nici sa dam in extrema cealalta, elogiind gratuit sistemul comunist pervers si/sau comunisti murdari precum iliescu Wink !
Sus In jos
abbilbal

avatar

Numarul mesajelor : 17567
Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania
Data de inscriere : 28/09/2008

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Joi 04 Mar 2010, 10:09

Cristina în primul rând eu nu am spus că doar muncitorimea a fost cea care a ieșit în stradă în decembrie 1989. A. da, am uitat și eu și tu, să amintim țațele care mergeau la piață și treceau prin Piața Maria din Timișoara. Apoi, faptului că regimul comunist, care îndobitocea omul, deși eu nu mă consider un îndobitocit de comuniști, am uitat să-i specific "luminarea" omului de regimul carlist. Am mai uitat să spun că în 1907, chiar dacă nu era restricție la granițele României, plebea nu avea cum să le treacă. Și dacă tu intenționat folosești diacritice mici la scrierea unor nume personale pentru a arăta micimea acelui om, eu nu am motive să-l scuip pe Iliescu, după cum nu am motive nici aă-l elogiez. Dar eu îl consider pe Iliescu omul care a știut să joace după melodia ce se cânta. Au mai fost și alții care au încercat, printre care și Mazilu, dar s-au împotmolit și au renunțat.

O zi bună îți doresc.

_____________________
Noa, seeerbus drajilor!
.......BLOG PERSONAL
Sus In jos
Cristina

avatar

Numarul mesajelor : 5897
Localizare : acolo unde ma regasesc
Data de inscriere : 31/03/2009

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Joi 04 Mar 2010, 11:24

@abbilbal a scris:
Cristina în primul rând eu nu am spus că doar muncitorimea a fost cea care a ieșit în stradă în decembrie 1989.
da, n-ai spus direct, ci doar ai lasat sa se-nteleaga Wink ...in fine, nu are rost sa ne cramponam de atita lucru... smile
@abbilbal a scris:
A. da, am uitat și eu și tu, să amintim țațele care mergeau la piață și treceau prin Piața Maria din Timișoara.
fals: nu eu am uitat [eu nici macar nu m-am referit la tzate, si nici la bosorogii care-si trageau vinturile confortabil in fata televizorului in timp ce ieseau oamenii in strada sa protesteze impotriva unui dobitoc adorat de altii (in)dobitoci(ti)].
@abbilbal a scris:
Apoi, faptului că regimul comunist, care îndobitocea omul, deși eu nu mă consider un îndobitocit de comuniști,
Asta este nemaipomenit smile ! Bravo tie! Eu am simtit -la un moment dat, indobitocirea numai prin faptul ca istoria a fost falsificata: romanii erau de origine slava (?!), iar rusii au fost singurul popor care ne-a ajutat de-a lungul veacurilor (?!) si au asigurat dezvoltarea culturii nationale (?!); cu mici exceptii, marile personalitati ale istoriei noastre (regii Romaniei, Bratienii, Maiorescu, Tache Ionescu etc.) erau huliti reprezentanti ai burghezo-mosierimii, exploatatori ai maselor muncitoare, vinzatori de tara. Eram intoxicati non-stop. Intelectualii de marca erau cenzurati, exilati, haituiti si chiar omoriti. In schimb, erai obligat sa-nveti limba rusa (in scoli) si infloreau cartile pro-sovietice, cele exclusiv proletcultiste. In plus, domenii ideologice precum istoria, filozofia, stiintele juridice nu puteau fi absolvite de oricine, ca doar era nevoie de o "origine sanatoasa" !!!
@abbilbal a scris:
am uitat să-i specific "luminarea" omului de regimul carlist.
ai uitat, intr-adevar...
@abbilbal a scris:
Am mai uitat să spun că în 1907, chiar dacă nu era restricție la granițele României, plebea nu avea cum să le treacă.
asta e alta discutie: eu m-am referit strict la libertatea si dreptul omului de a calatori si munci acolo unde doreste.
@abbilbal a scris:
Și dacă tu intenționat folosești diacritice mici la scrierea unor nume personale pentru a arăta micimea acelui om, eu nu am motive să-l scuip pe Iliescu, după cum nu am motive nici aă-l elogiez.
faptul ca deranjeaza atunci cind spun un adevar istoric (bazat pe marturii si documente din Dosarele Revolutiei) nu este problema mea.
@abbilbal a scris:
Dar eu îl consider pe Iliescu omul care a știut să joace după melodia ce se cânta.
inclusiv daca "jocul" a-nsemnat morti inutile, dupa 22 dec.?Shocked
@abbilbal a scris:
O zi bună îți doresc.
Asemenea smile .
Sus In jos
abbilbal

avatar

Numarul mesajelor : 17567
Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania
Data de inscriere : 28/09/2008

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Joi 04 Mar 2010, 12:06

Cristina, oare asta ce ar vrea să însemne?

Citat :
Muncitorii au părăsit fabricile și s-au adunat în centrul Timișoarei sau Bucureștiului. Lor li s-au alăturat și alte categorii sociale,....

Nu știu cum și ce se preda la istorie când ai făcut tu școala, dar mie din clasa a patra până la terminarea liceului adică între anii 1953 și 1962, poate perioada cea mai intens stalinizată, mi s-a spus că poporul român este popor latin provenit din daci și romani. Nu putem nega că acest popor are și o mare influiență slavă, când primul alfabet utilizat pe scară largă în Muntenia și Moldova era cel chirilic.

Că marile personalități istorice au fost scoase din manuale este un adevăr. Nu se studiau, dar se aminteau. La istorie ni se vorbea despre Cuza, Ferdinand, Carol, Mihai, Maniu, Brăteanu etc, dar azi ce se vorbește de Lucreâiu Pătrășcanu sau Gh. Gheorghiu-Dej, spre exemplu. Și ce pot spune despre "marii intelectuali" de azi, "doctori în istorie" care se joacă de-a istoria, denaturând adevărul istoric.

Nici într-un caz nu mă deranjează opinia ta sau a altuia, dar mă deranjează când mi-o arunci în față pentru a mă răstălmăci.

_____________________
Noa, seeerbus drajilor!
.......BLOG PERSONAL
Sus In jos
Cristina

avatar

Numarul mesajelor : 5897
Localizare : acolo unde ma regasesc
Data de inscriere : 31/03/2009

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Joi 04 Mar 2010, 20:20

@abbilbal a scris:
Cristina, oare asta ce ar vrea să însemne?

Citat :
Muncitorii au părăsit fabricile și s-au adunat în centrul Timișoarei sau Bucureștiului. Lor li s-au alăturat și alte categorii sociale,....

Exact ce ai scris: ca muncitorilor "li s-au alaturat", ca si cind muncitorii au fost singurii initiatori de actiuni de protest, in dec.89 Wink .

@abbilbal a scris:
Nici într-un caz nu mă deranjează opinia ta sau a altuia, dar mă deranjează când mi-o arunci în față pentru a mă răstălmăci.
Abbibal, iti reamintesc ca la sectiunea "La Multi Ani" tu ai fost cel care te-ai legat de opinia mea si mi-ai pus citeva intrebari (si nu e nimic rau in asta smile ). Intrebari pe care eu le-am onorat cu un raspuns sincer (se cunoaste -de mult- opinia mea despre comunisti si iliescu) , chiar daca deranjeaza. Nu am fost si nu voi fi niciodata o yes-woman, nu voi zimbi niciodata fals sau din convenienta, si nici nu voi fi vreo prefacuta doar pentru a face musai pe placul cuiva. Sorry: asta sunt!

@abbilbal a scris:
Nici într-un caz nu mă deranjează opinia ta sau a altuia, dar mă deranjează când mi-o arunci în față pentru a mă răstălmăci.
E ca si cum ai spune ca nu te deranjeaza ca sunt altfel decit tine, ci doar cind ma exprim ca atare Cool ... Nu am rastalmacit nimic, am spus doar ceea ce am inteles eu din ceea ce ai scris tu, si m-am exprimat in consecinta. Daca gresesc si mi se aduc argumente convingatoare, imi cer intotdeauna scuzele de rigoare. Dar "lupta" de idei nu trebuie sa provoace resentimente si nici ranchiuni - e absurd smile .
Sus In jos
abbilbal

avatar

Numarul mesajelor : 17567
Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania
Data de inscriere : 28/09/2008

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Joi 04 Mar 2010, 21:20

@Cristina a scris:
Nu am fost si nu voi fi niciodata o yes-woman, nu voi zimbi niciodata fals sau din convenienta, si nici nu voi fi vreo prefacuta doar pentru a face musai pe placul cuiva. Sorry: asta sunt!
Nici să nu fi altfel Cristina pentru că atunci nu vei mai fi tu.

@Cristina a scris:
E ca si cum ai spune ca nu te deranjeaza ca sunt altfel decit tine, ci doar cind ma exprim ca atare
Nu asta am vrut să spun dar dacă asta ai înțeles, să rămână așa.

@Cristina a scris:
"lupta" de idei nu trebuie sa provoace resentimente si nici ranchiuni - e absurd
Așa și este. Poate am fost și eu întors pe dos și am înțeles greșit ce ai spus inițial. Important este să mergem înainte și să nu băgăm în seamă disputele pe teme absurde. Dar ce nu este absurd în ziua de azi?

_____________________
Noa, seeerbus drajilor!
.......BLOG PERSONAL
Sus In jos
Cristina

avatar

Numarul mesajelor : 5897
Localizare : acolo unde ma regasesc
Data de inscriere : 31/03/2009

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Vin 05 Mar 2010, 08:53

hug

_____________________
Buna dimineata/ziua/seara/noaptea smile !
Dar ca sa fie buna, te rog: "Nu crede nimic, indiferent unde ai citit sau cine a spus un anumit lucru, chiar daca l-am spus chiar eu, nu crede nimic decat atunci cand el se potriveste judecatii tale si bunului tau simt." - Buddha
Sus In jos
Emil Condor

avatar

Numarul mesajelor : 22402
Varsta : 59
Localizare : mereu cu voi
Data de inscriere : 23/08/2008

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Sam 06 Mar 2010, 04:07

@abbilbal a scris:
...eu nu am motive să-l scuip pe Iliescu
Nici pentru ce a făcut României în perioada mandatului său?

Citat :
...eu îl consider pe Iliescu omul care a știut să joace după melodia ce se cânta. Au mai fost și alții care au încercat, printre care și Mazilu, dar s-au împotmolit și au renunțat.
Oare? Oare chiar asa?!
Spui despre "melodia" aceea, numai în ce priveste lovitura de stat nu si despre perioada deciziilor dezastruoase
făcute după 1989, nu-i asa? Atunci "a cântat si dansat" propria "melodie"!

_____________________
_____________________
Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
Sus In jos
Anahoret

avatar

Numarul mesajelor : 7153
Varsta : 57
Localizare : Deocamdată pe lumea asta
Data de inscriere : 11/12/2008

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Sam 06 Mar 2010, 08:04

Pentru momentele Mineriadelor am mari rezerve față de personajul Iliescu. Nu s-a deosebit cu nimic față de Ceaușescu. Însă nici nu putea, pentru că avea aceeași educație și aceeași mentalitate.

Dar îi admir și forța caracterului. Și acum, la 80 de ani are un cuvând greu de spus în partid, chiar dacă, pe scenă, sunt alți actori.

_____________________
Free your mind!
Sus In jos
abbilbal

avatar

Numarul mesajelor : 17567
Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania
Data de inscriere : 28/09/2008

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Sam 06 Mar 2010, 10:12

@Emil Condor a scris:
Oare? Oare chiar asa?!
Spui despre "melodia" aceea, numai în ce priveste lovitura de stat nu si despre perioada deciziilor dezastruoase făcute după 1989, nu-i asa? Atunci "a cântat si dansat" propria "melodie"!

Chiar așa Milu nost. Nu știu cum ați văzut voi, din Cnada, evenimentele din România, dar din 1980 și până azi, România a fost supusă unor mari presiuni externe. Om fi noi "proști" dar nici chiar așa, cum ne cred granzii. Inclusiv lovitura de stat și deciziile dezastruoase au fost dictate prin măsuri economice concentrate împotriva Romîniei. Sistemul socialist nu a căzut pentru că au vrut cei mici, ci pentru că au vrut cei mari. Să ne amintim de blocada economică făcută împotriva exportului produselor românești pe piața CAER, iar pentru piața occidentală România nu era pregătită. Pornind de la aceasta, nu știu dacă Iliecu a putut cânta vreodată propria melodie să poată și juca după ea. Pentru a intra în NATO Iliescxu a jucat după o melodie cântată de americani și pentru a intra în UE a jucat după cum i-au cântat "tovarășii" englezi, nemți și francezi. Ai altă părere?
Inclusiv la mineriade Iliescu a fost pus în fața unui fapt împlinit. Cine l-a dictat? Nu știu. Dar sunt convins că nu a fost opera lui Iliescu. Îl acuzăm pe Iliescu că a dialogat cu rușii? Dar cu rușii au dialogat mai mult americanii decât românii, căci rușii și acum sunt o putere pe plan mondial de care se ține cont. Vor fi montate scuturi antirachetă în România? Probabil. Dar numai după ce cad de comun acord americanii cu rușii și nici într-un caz cu românii.

_____________________
Noa, seeerbus drajilor!
.......BLOG PERSONAL
Sus In jos
Emil Condor

avatar

Numarul mesajelor : 22402
Varsta : 59
Localizare : mereu cu voi
Data de inscriere : 23/08/2008

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Sam 06 Mar 2010, 19:43

Abby, chiar dacă (partial) ai dreptate asupra multor presiuni fiind făcute din exterior, aceea nu este totul.
Lovitura sub centură dată comunismului, intrările în NATO, UE, etc au fost trasate de mult si nu de poporul nostru. Corect!
Dar deciziile luate în timp ce era Presedinte nu au fost impuse de nimeni. Vreau să spun, multe din deciziile sale. Nu chiar în fiecare hotărâre natională se implică marile puteri ale lumii! Vorba lui Anahoret: Mineriadele nu au fost organizate de rusi sau americani! Laughing

Si încă un lucru foarte important: Când Iliescu a luat decizii, acelea au fost făcute de altii (zici tu) dar când alti presedinti de-ai nostri fac anumite hotărâri, acelea sunt făcute prost de ei însisi!!! Ce zici, fratele meu? Very Happy

_____________________
_____________________
Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
Sus In jos
abbilbal

avatar

Numarul mesajelor : 17567
Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania
Data de inscriere : 28/09/2008

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Sam 06 Mar 2010, 21:13

Da Milu nost, Iliescu a luat niște decizii după capul lui, dar așa cum a creut că este mai bine în funție de conjunctura în care se afla, conjunctură dictată tot de jocul politic internațional. Și dacă ne uităm în urmă, de cele mai multe ori România a luat decizii în contradicție cu situația internațională. Deci granzii nu trebuie neapărat să spună: "fă așa".

Nu am spus că mineriadele au fost organizate din exterior, dar nici de Iliescu. Pe el totuși l-a preocupat dialogul cu cei din Piața Universității. Că nu a putut dialoga cu ei, etse o altă poveste.

Poate zmintesc, dar spunemi dacă am afirmat vreodată că Băsescu decide după capul lui în caltate de președinte. După capul lui doar trage sforile, cum a făcut-o și în calitate de ministru al transporturilor când l-a mazilit pe Petre Roman de la conducerea PD, sau când a scos PNȚCD-ul de pe scena politică a României.

_____________________
Noa, seeerbus drajilor!
.......BLOG PERSONAL
Sus In jos
Cristina

avatar

Numarul mesajelor : 5897
Localizare : acolo unde ma regasesc
Data de inscriere : 31/03/2009

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Dum 07 Mar 2010, 10:48Sus In jos
abbilbal

avatar

Numarul mesajelor : 17567
Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania
Data de inscriere : 28/09/2008

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Dum 07 Mar 2010, 11:25

Asta nu înseamnă că Iliescu a organizat-o.

_____________________
Noa, seeerbus drajilor!
.......BLOG PERSONAL
Sus In jos
Cristina

avatar

Numarul mesajelor : 5897
Localizare : acolo unde ma regasesc
Data de inscriere : 31/03/2009

MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   Dum 07 Mar 2010, 12:18

@abbilbal a scris:
Asta nu înseamnă că Iliescu a organizat-o.

so funny!
Sus In jos
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: ISTORIE DIVERSA   

Sus In jos
 
ISTORIE DIVERSA
Sus 
Pagina 1 din 10Mergi la pagina : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Urmatorul

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
LUMINA LUMII :: STIINTA :: ISTORIE-
Mergi direct la: